Co jemy na co dzień? Jest to nasze jedzenie, ale co z produktami, których używamy do konsumpcji? Czy wiesz, że prawie każdy produkt, który spożywamy zawiera szkodliwe chemikalia i toksyny?
Jeśli przejdziemy przez historię rozwoju produktów, to jest całkiem jasne, że nie był to pomysł ludzi, którzy zaprojektowali te produkty. Chcieli oni opracować coś, co będzie przydatne i wygodne dla użytkowników. To właśnie tutaj pojawiło się pojęcie żywności ekologicznej i produktów ekologicznych.
Jest to starożytna forma produkcji i konserwacji żywności, która nie posiada szkodliwych substancji chemicznych i toksyn. Jest to proces, w którym rośliny uprawiane są bez użycia wszelkiego rodzaju środków chemicznych i nawozów syntetycznych.
Jest to naturalna metoda i jest całkowicie wolna od szkodliwych substancji chemicznych.
Największą zaletą żywności ekologicznej jest to, że zawiera mniej lub nie zawiera pestycydów, herbicydów i innych szkodliwych substancji chemicznych.
Niektóre z żywności, które nie są organiczne obejmują:
– Nieekologiczne jaja
– Nieekologiczny nabiał
– Nieekologiczna wołowina
– Nieekologiczne kurczaki
– Nieekologiczna wieprzowina
– Nieekologiczne ryby
To jedne z najczęstszych produktów, które nie są ekologiczne, ale jest też kilka innych.
Korzyści płynące z żywności ekologicznej:
Oto niektóre z korzyści płynących z żywności ekologicznej:
– Żywność ekologiczna jest bardziej odżywcza niż żywność nieekologiczna.
– Żywność ekologiczna jest bardziej korzystna dla zdrowia.
– Żywność ekologiczna jest wolna od szkodliwych substancji chemicznych i toksyn.
– Nie jest konieczne przechowywanie żywności organicznej przez długi okres czasu.
– Żywność organiczna jest dobra dla środowiska.
– Żywność organiczna jest łatwa w uprawie i jest zrównoważona.
Żywność ekologiczna nie jest trendem, ale ruchem, który zaczął nabierać rozpędu, gdy ludzie zdali sobie sprawę z wagi ochrony naszego zdrowia i środowiska.
Wnioski:
Nie ma wątpliwości, że żywność organiczna jest korzystna dla zdrowia i jest dobra dla środowiska. Jestem pewien, że do tej pory zdałeś sobie sprawę z wagi żywności ekologicznej.