Teriyaki to japoński styl gotowania, który powstaje przez połączenie sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i skrobi kukurydzianej. Istnieją różne rodzaje teriyaki, główną różnicą między sobą jest rodzaj użytego mięsa i kombinacja użytych składników.
Jeśli szukasz wyjątkowego dania, aby przyprawić swoje jedzenie, to możesz spróbować tych 5 przepisów z przyprawą teriyaki.
1. Kurczak Teriyaki
Jest to jeden z najprostszych przepisów i można go przygotować w bardzo krótkim czasie. Wszystko, czego potrzebujesz, to pokroić kawałki kurczaka na kęsy, a następnie zamarynować je w sosie sojowym, oleju sezamowym i wodzie. Po tym, można umieścić go na grillu przez około 3 do 5 minut i służyć.
2. Wołowina Teriyaki
Ten przepis jest bardzo popularny wśród Japończyków, więc możesz go przygotować bez wahania. Wystarczy zamarynować wołowinę w sosie sojowym, oleju sezamowym i wodzie przez około 30 minut.
3. Wołowina Teriyaki
Sekretem tego przepisu jest imbir i czosnek w proszku, który nadaje pikantny smak. Można również użyć kawałków kurczaka zamiast wołowiny, ale przepis nie jest taki sam.
4. Teriyaki Shrimp
Jeśli nie masz żadnych krewetek w lodówce to możesz użyć gotowanych krewetek. Krewetki należy pokroić w cienkie plasterki i zamarynować w sosie sojowym, oleju sezamowym i wodzie przez około 10 do 15 minut.
5. Teriyaki Fish
Jest to najsmaczniejszy spośród wszystkich przepisów. W tym przepisie można użyć dowolnej ryby, która jest łatwa do ugotowania. Jeśli nie masz żadnej, to możesz użyć dowolnego rodzaju białej ryby.
Wnioski:
Teraz masz kilka pomysłów na doprawienie swojego posiłku. Jeśli lubisz próbować przepis, a następnie można użyć składników wymienionych powyżej. Możesz również sprawdzić inne przepisy dostępne na naszej stronie internetowej.